13-12-2023
GPR Gebouw en BREEAM-NL In-Use zijn beide Nederlandse beoordelingsmethoden voor de duurzaamheidprestaties van gebouwen. Over beide methodieken hebben we al eerder artikelen geschreven waarin we, in detail, uitleggen hoe de methodes werken en waar ze op focussen. Toch krijgen we vaak de vraag welke methodiek het beste bij een project past. Daarom beantwoorden we in dit artikel de vraag: waar ligt jouw ambitie GPR Gebouw of BREEAM-NL in-Use?
Zoals al benoemd is richten beide methoden zich op de duurzaamheidsprestaties van gebouwen. Hierbij beoordelen ze beide een breed spectrum aan duurzaamheidsaspecten. Door verschillende facetten mee te nemen in de beoordeling, is er meer inzicht in de integrale duurzaamheidsprestaties van een gebouw. Deze integrale aanpak zorgt voor positieve impact op zowel mens, milieu als maatschappij.
Uit deze beoordelingsmethoden komen bij zowel GPR Gebouw, als BREEAM-NL in-Use, certificaten. Deze certificaten kunnen vaak gebruikt worden bij verschillende financiële regelingen zoals subsidies en belastingvoordelen. Ook zijn beide certificeringsmethoden gericht op de Nederlandse bouw- en vastgoedmarkt, voor zowel woningen als utiliteitsgebouwen.
GPR richt zich voornamelijk op nieuwbouw en renovatieprojecten, met aandacht voor vijf duurzaamheidsthema’s: energie, milieu, gezondheid, gebruikskwaliteit en toekomstwaarde welke allen voornamelijk zijn gefocust op gebouw gebonden duurzaamheidsmaatregelen. GPR Gebouw focust met name op gebouwgebonden maatregelen.
BREEAM-NL In-Use richt zich specifiek op de beoordeling van bestaande gebouwen en kijkt naar het feitelijke gebruik van het gebouw op het gebied van management, gebruik en prestaties. BREEAM-NL in-Use kijkt dus verder dan alleen gebouwgebonden maatregelen en ook naar niet-gebouwgebonden maatregelen.
GPR Gebouw beoordeelt op verschillende categorieën zoals energie, milieu, gezondheid, gebruikskwaliteit en toekomstwaarde met specifieke subcategorieën. GPR staat voor Gemeentelijke Prestatie Richtlijn, en zoals de naam al aangeeft is het een pragmatische richtlijn voor duurzaam bouwen. Het toekennen van maatregelen en punten valt vaak op verschillende manieren te interpreteren en te onderbouwen.
BREEAM-NL In-Use beoordeelt gebouwen op basis van criteria zoals management, gezondheid, energie, transport, water, materialen, bestendigheid, landgebruik en ecologie en vervuiling. De beoordelingscriteria van de BREEAM-NL methodiek zijn strenger afgebakend en zorgt voor meer duidelijkheid in het beoordelen van de duurzaamheidsmaatregelen.
Vooral gericht op ontwerp- en bouwfases.
Gericht op de gebruiksfase van het gebouw.
Werkt met een schaal van 1 tot 10, waarbij hogere scores wijzen op een hogere duurzaamheid.
Kent verschillende sterrenniveaus toe, variërend van ‘Pass’ tot ‘Outstanding‘, gebaseerd op de behaalde scores in verschillende categorieën.
Het kiezen tussen GPR Gebouw en BREEAM-NL hangt af van verschillende factoren, zoals het type project (nieuwbouw versus bestaand gebouw), de specifieke duurzaamheidsdoelen die je wilt bereiken, en de gewenste diepgang en breedte van de beoordeling. Beide methoden bieden een robuust kader om de duurzaamheidsprestaties van gebouwen te meten, maar ze benaderen dit op verschillende manieren en zijn gericht op uiteenlopende fasen van de levenscyclus van een gebouw.
GPR Gebouw is een veelgebruikte tool in Nederland voor het meten van duurzaamheidsprestaties. Het richt zich vooral op nieuwbouw- en renovatieprojecten en biedt een relatief eenvoudige en toegankelijke manier om verschillende duurzaamheidsthema’s te kwantificeren, zoals energie, milieu, gezondheid, gebruikskwaliteit, en toekomstwaarde. De nadruk ligt op praktische toepasbaarheid en het integreren van duurzaamheid in het ontwerp- en bouwproces. GPR Gebouw is zeer geschikt voor ontwikkelaars en gemeenten die op zoek zijn naar een breed toepasbare en flexibele methode voor het monitoren van duurzaamheid op lokaal niveau.
BREEAM-NL, daarentegen, is een meer uitgebreide en internationaal erkende beoordelingsmethode die geschikt is voor zowel nieuwbouw als bestaande gebouwen. Het systeem is gedetailleerder en biedt een bredere kijk op duurzaamheid, met categorieën die variëren van management en energie tot gezondheid, water, en transport. BREEAM-NL wordt vaak gekozen voor projecten die niet alleen nationaal maar ook internationaal willen voldoen aan de hoogste duurzaamheidseisen. De methodologie is geschikt voor complexe projecten en biedt de mogelijkheid om duurzaamheid integraal te benaderen, met een sterke focus op zowel de ontwerpfase als de gebruiksfase van een gebouw.
Kortom, als je op zoek bent naar een toegankelijke en breed toepasbare methode voor lokale duurzaamheidsdoelen, dan is GPR Gebouw een goede keuze. Als je echter een meer gedetailleerde en internationaal erkende benadering nodig hebt die alle aspecten van duurzaamheid beoordeeld, is BREEAM-NL de betere optie. Het is ook belangrijk om te overwegen welke methodologie het beste aansluit bij de verwachtingen van de opdrachtgever en de specifieke duurzaamheidsambities van het project.
De Groene Jongens is zowel GPR Expert als GPR Assessor, wat betekent dat wij meerdere rollen kunnen vervullen op de route naar het behalen van een GPR Gebouw certificaat voor jouw project. Daarnaast hebben wij ook een BREEAM-NL Expert in huis voor bestaande gebouwen. Omdat wij geen BREEAM-NL Nieuwbouw berekeningen maken, hebben we dit niet opgenomen in dit artikel. Twijfel je of BREEAM-NL Nieuwbouw of in-Use het beste bij jouw project past, neem dan vooral contact met ons op. We denken graag met jou mee!
Wij begeleiden gebouweigenaren tijdens dit soort trajecten. Kijk voor meer informatie over het volledige traject ook even op onze dienstenpagina’s. Daarnaast staan we altijd open om mee te denken met de klant en zijn of haar persoonlijke duurzaamheidsambities mee te nemen in het proces.
Wil je meer informatie over GPR Gebouw of BREEAM-NL In-Use? Neem dan een kijkje op onze diensten pagina’s.
Geïnteresseerd? Neem hieronder vrijblijvend contact met ons op!
Tel: +31 85 773 4229
Mail: Info@degroenejongens.nl
2de Daalsedijk 14-1
3551 EJ, Utrecht
Nederland
De Groene Jongens B.V.
KvK-nummer: 65048628
btw-identificatienummer: NL855960693B01