De Groene Jongens

Het landschap van de duurzaam gebouwde omgeving
15-07-2024

Het Landschap van de Duurzaam Gebouwde Omgeving

Het landschap van de duurzaam gebouwde omgeving omvat veel aspecten; het beleid dat eisen stelt, de markt die hier vervolgens invulling aan geeft en de ambities die een opdrachtgever heeft voor duurzaam bouwen. Door alle mogelijkheden die er zijn is het vaak lastig om onderscheid te maken wat belangrijk is voor een bedrijf om nadruk op te leggen. Voor mijn afstudeer stage heb ik voor de groene Jongens een overzicht gemaakt van al deze aspecten en onderdelen die belangrijk zijn voor de Groene Jongens om de focus op te leggen. In dit artikel geef ik een samenvatting van mijn stagerapport. Onderaan de pagina kun je je email achterlaten om het volledige rapport te ontvangen!

Beleid van de duurzaam gebouwde omgeving

Het beleid dat zich focust op de verduurzaming van de leefomgeving komt voort uit het Akkoord van Parijs. In dit akkoord is het vastgesteld dat we de opwarming van de aarde moeten beperken tot 1,5 graad Celsius. Om tot dat doel te komen heeft de EU de Green Deal geintroduceerd. Uit de Green Deal zijn er verschillende beleidsstukken gepresenteerd die ook op nationaal niveau moeten worden ingevoerd. Dit zijn eisen rondom nieuwbouw en renovatie maar ook rapportageplichten die het energieverbruik en duurzaamheid van bedrijven inzichtelijk moet maken. Dit overkoepelende  duurzaamheidsbeleid van de gebouwde omgeving in Nederlands is vastgelegd in de omgevingswet. In het figuur hiernaast die je hoe het beleid en de bijbehorende eisen met elkaar verbonden zijn en uit welke besluiten de verschillende eisen komen. 

Overzicht beleid landschap duurzaam gebouwde omgeving

Tools binnen de duurzaam gebouwde omgeving

Naast dat er allerlei eisen zijn voor nieuwbouw en bestaande bouw zijn er ook tools ontwikkeld door de markt die verder gaan dan de eisen die gesteld zijn of het implementeren van deze eisen makkelijker maken. Hiernaast zie je een overzicht van de tools die on het stagerapport terugkomen. In het rapport is er per tool uitgelegd wat het is, waarom een opdrachtgever deze dienst zou aanvragen en hoe deze dienst er vervolgens uit zou zien. Ook worden de links tussen de verschillende diensten uitgelegd, welke berekeningen nodig zijn bij certificeringen en 

Extra focus

Omdat ik dit stagerapport heb geschreven voor de Groene Jongens heb ik een extra focus gelegd op 3 onderwerpen die binnen het bedrijf nog onbekender waren; CSRD & EU taxonomie, GRESB & CRREM en Paris Proof. In dit laatste onderdeel zoom ik verder in op deze onderdelen en hoe de Groene Jongens hier invulling aan kan geven.

Het volledige rapport: het landschap van de duurzaam gebouwde omgeving

Ben jij benieuwd naar alle tools, hoe deze met elkaar samenhangen en misschien kansen ontdekken om jou gebouw te verduurzamen? Laat je emailadres hieronder achter en dan sturen we je zo snel mogelijk het rapport op!

Heb je vragen of opmerkingen?

Heb je aanvullende vragen over dit onderwerp of zou je er meer over willen weten? Neem dan vooral even contact op!

anouk@degroenejongens.nl

+31 85 773 4229

Samen vinden we de beste verduurzamingsoplossingen

Bekijk hier meer nieuws: